Silkkipainatus

Suorapainatus jo nimenäkin kertoo, että painaminen tapahtuu suoraan tuotteeseen eikä esimerkiksi siirtokuvana. Meillä tekstiilit saavatkin kyytiä maksimissaan 6-väripainatuksia toteuttavalla automaattikarusellilla. Parhaiten suoraan painettaviksi sopivat paidat ja kangaskassit ynnä muut karusellin vauhdissa mukana pysyvät tuotteet.

TUOTTEET

Karuselliin ovat tervetulleita pyörimään mm. erilaiset t-paidat, hupparit, kangaskassit ja muut "yksinkertaiset" painotuotteet. Sateenvarjot, reput ja muut hiukan erikoisemmat painotuotteet eivät karuselliin oikein sovellu. Rajoituksia suorapainettavaan tuotteeseen tuovat esim. erikoisemmat kangaslaadut, tuotteen muoto tai koko, epätasaisuus, tms. Lämpötiloja ja muita prosessin osuuksia säädellään vastaamaan kunkin tuotteen vaatimuksia. Tarkoitushan on saada painatus mahdollisimman kestäväksi niin käytössä, kuin pestäessäkin, ilman vahinkoja itse tuotteelle. Kun karuselli on kerran laitettu kuntoon, on tuotetta helppo painaa suuriakin sarjoja. Tuotteiden ja painotavan valinnassa ja arvioinnissa auttaa ammattitaitoinen henkilökuntamme. Kasipainon porukka miettii halutulle tuotteelle juuri oikean painotavan, ja neuvoo uusien painettavien tuttavuuksien eteen tullessa.

PROSESSI

Seulat, eli silkit ovat silkkipainamisen kulmakiviä. Ne rakentuvat kehyksestä ja siihen pingotetusta seulakankaasta. Silkkipainaminen onkin saanut nimensä juuri näissä alkuperäisesti käytetyn silkin mukaan. Nykyään kangas on useimmiten polyesteriä. Yksinkertaisessa menetelmässä seula kalvotetaan valoherkällä emulsiolla ja annetaan kuivua. Tämän jälkeen siihen on mahdollista valottaa haluttu kuva joka on ensin tulostettu läpinäkyvälle "filmille". Valotuksen jälkeen seula huuhdellaan ja emulsio peseytyy pois kuvan alueelta. Jäljelle jäänyt emulsio kovettuu vielä lopullisesti kuivuessaan, ja lopputuloksena on seula, joka päästää värin läpi vain halutusta kohtaa. Monivärisiin töihin tarvitaan oma silkki joka värille. Itse painamiseen päästään vasta kun silkit on kohdistettu karuselliin omille paikoilleen, ja tuote on valmis kiertämään näiden jokaisen kautta. Meidän karusellissa matkustaa jopa 10 paitaa yhtä aikaa, ja uutta laitetaan koneeseen sitä mukaan, mitä painettuja saadaan jatkamaan matkaansa uuniin. Uunitus onkin valmiin painotuotteen edellytys, sillä käyttämämme tekstiiliväri ei kuivu ilman lämpöä, valmiit paidat tulevat ulos jopa 400-asteisesta uunista. Karusellin kuntoonlaitto ja seulan valmistus ovat juuri niitä työvaiheita, mihin aloituskulut hinnoittelussa suhteutuvat.